Søknadsprosessen

Jeg får ofte spørsmål om søknadsprosessen til skoler i England / London, så nå tenkte jeg at jeg skulle skrive et lite innlegg om det. Selve prosessen er mye mer krevende enn å søke på skoler i Norge, men det er verdt det. Bare du er forberedt på å bruke litt tid på søknaden så er du good to go. Jeg vil bare legge ved at jeg anbefaler alle å studere i utlandet, du får så utrolig mye igjen for det og jeg har aldri angret et sekund på at jeg gjorde det.

Ta kontakt med Study Across The Pond
Mitt aller første tips er å ta kontakt med Study Across The Pond. De samarbeider med en rekke universiteter i England og de kan virkelig hjelpe deg med alt. Alt fra hvilket studie du skal velge til hvilket universitet, til personal statement og egentlig alt. Har du noen spørsmål vet de svaret og de er veldig hjelpsomme. Du får tildelt en veileder som du har jevnlig kontakt med.

Vær tidlig ute
Søknadsprosessen trenger ikke nødvendigvis å være så lang, men for norske studenter i England er det ingen søknadsfrist. Her er det førstemann til mølla og det er rullerende opptak, så du får som regel svar på søknaden din mellom 4 - 8 uker etter at du har søkt. Derfor kan det selvfølgelig lønne seg å være tidlig ute, men du kan allikevel komme inn bare uker før skolestart så sant det er plasser igjen på studiet ditt. Du kan gjerne søke før du har fullført siste året på vgs og ettersende karakterene dine! Jeg søkte vi januar og det var ikke spesielt tidlig.

Personal Statement
Når man søker på universiteter i England må man skrive et personal statement, eller motivasjonsbrev om du vil. Dette teller vel like mye som karakterene dine, så dette brevet kan avgjøre om du kommer inn på universitetet eller ikke. Study Across The Pond hjelper deg gjerne med dette, men du burde inkludere hvorfor du vil gå på den akutelle skolen, hvorfor du vil studere akkurat det og hvilke ambisjoner du har i forhold til det, hva dine interesser og hoddyer er og om du har gjort noe relevant i forhold til studiet ditt. Ta gjerne med også frivillighetsarbeid eller andre ting du er stolt av å ha gjort, ikke nødvendigvis noe akademisk.

Referanse fra en lærerer
Du må også få et referansebrev fra en lærer som kan anbefale deg. Her burde du tenke på hvilken lærer du velger; velg en du har god kontakt med og som kan hjelpe deg med å komme inn på studiet. Jeg fikk et kjempebra anbefalingsbrev av veilederen min på vgs, og det hjalp nok også at han var engelsklærer i forhold til språket hans på anbefalingsbrevet.

UCAS
Man kan søke på fem skoler i England, og jeg vil anbefale alle å fylle opp søknaden uansett om du vet hvilket universitet du aller helst vil gå på. Du trenger ikke å rangere de, så hvis du kommer inn på alle står du fritt til å velge hvilket du vil gå på. I England søker man gjennom UCAS, som er tilsvarende Samordna Opptak. Det er litt komplisert, så her er det greit å få hjelp av Study Across The Pond igjen. Men som sagt; fyll opp søknaden! Etter 4 - 8 uker, som regel, får du enten conditional offer eller unconditional offer. Eller avslag, selvfølgelig. Får du unconditional offer så har du kommet inn på universitetet, mens får du conditional offer kommer du inn på noen betingelser. Det kan være at du består vgs med de og de karakterene eller at du tar opp et fag så snittet ditt blir bedre.

Lånekassen
Så fort du har fått ditt offer letter fra universitetet du har valgt kan du søke til Lånekassen, og det burde du virkelig gjøre med en gang. Dette gjør også at du får pengene fra Lånekasen tidligere, noe som absolutt er en fordel i forhold til å leie leilighet for eksempel. Fra Lånekassen får man som student i utlandet utbetaling to ganger i skoleåret; i august (eller når du har søkt) og så i desember / januar. Du får ca 96 000 kr per halvår, avhengig av hvor mye du betaler i skolepenger.

Hvis du lurer på noe mer i forhold til å søke på universiteter i England, så still gjerne spørsmål i kommentarfeltet!

  • Annet

Liker

Kommentarer