Fototips: fokus og lyssetting

Hei hei! Det var flere som var positive til et innlegg med fototips, så da kommer jeg med det! Jeg er absolutt ingen ekspert når det kommer til fotografering, men jeg er interessert og har lært meg litt på egenhånd. I tillegg er pappa veldig flink og interessert også, så det er gøy at vi deler den interessen. Som dere kanskje husker, så kjøpte jeg meg et nytt kamera i sommer, og jeg er kjempefornøyd. Det er et Nikon D5100, som har både videofunksjon og flipskjerm, noe jeg liker veldig godt. Av utstyr har jeg litt forskjellig, men til daglig bruker jeg nå mitt 50mm f/1.8 objektiv og en ekstern blits som heter SB-400. Den er genial til fotografering innendørs!

Men over til det tipsene i dag skal handle om, nemlig fokusering og lyssetting. Jeg tar jo absolutt flest bilder utendørs, og da spesielt antrekksbilder. Jeg er så heldig at jeg slipper å ta de selv, som regel, fordi pappa gjør det. I London tvinger jeg Stine eller Thea, hehehe. De er så snille som stiller opp:) Jeg har i det siste begynt å stille inn manuelt på kameraet, jeg syns kvaliteten blir så mye bedre! Blenderen (f-tallet) har jeg alltid på det laveste, altså 1.8. Det er det som skaper den blurry bakgrunnen som alle er så glad i. Ellers stiller jeg inn lyset med lukkertiden.

Trikset for å få lyset på bildene helt perfekte, er å stille inn lyset på ansiktet, ikke deg som helfigur. Det jeg (pappa) gjør da, er å gå helt nærme ansiktet mitt, for så å stille lyset inn perfekt der. For å forklare har jeg laget et bilde.

Når det er mørkt, må lukkertiden stilles ned, så tallet bak 1/ blir lavere. Når det er lyst er det omvent, så tallet går oppover. Ser dere strekene inni den sirkelen? Den forteller meg at bildet nå med den innstillingen blir for mørkt, og at jeg må stille på lukkertiden. Hadde den vært til venstre for 0-tallet, ville bildet bli for lyst. For å få det perfekte bildet, skal det ikke være noen streker; for da er den i 0. Ga det mening? Tilbake til å stille inn lyset på ansiktet; gå helt opp mot ansiktet til den du skal ta bilde av og still inn lukkertiden slik at den står i null.

Med dette blir lyset i ansiktet helt perfekt, og du får ingen uønskede skygger eller merkelige lys i ansiktet. Jeg syns bildene mine har blitt så utrolig mye bedre etter at jeg begynte med dette! Så jeg har satt sammen et par eksempelbilder i kollasjer ved siden av hverandre her. Til venstre har jeg stilt inn lyset på hele meg, mens til høyre har jeg stilt inn lyset i ansiktet. Ser dere forskjellen? Jeg syns den er helt enorm! Til venstre på begge bildene ser ansiktet mitt veldig grått og litt ute av fokus ut, mens det blir mye klarer og finere på bildene til høyre.

Hva syns du om tipset? Har du noen gode fototips til meg?

  • Annet

Liker

Kommentarer