Å leie leilighet i London

Å leie leilighet i London kan være utrolig vanskelig, spesielt hvis man ikke vet hvor man skal starte. Det er mange ting å huske på og ikke minst ting man burde vite på forhånd, så nå har jeg satt sammen et innlegg til dere med mine beste tips! Jeg får jo veldig ofte spørsmål som har med dette å bo i leilighet å gjøre, og siden jeg nå har leid leilighet to ganger, hvor jeg har gjort det meste begge gangene (hvert fall første gangen, da gjorde jeg alt), føler jeg at jeg har en del å komme med nå.

Første leiligheten jeg bodde i.

Hvor man skal søke

Først og fremst er det greit å vite hvor på nettet man skal se etter leiligheter! Jeg har alltid brukt www.rightmove.co.uk, som er Englands svar på finn.no, men med kun boliger. Her kan du lete etter boliger både til salgs og til leie, men selvfølgelig er det kun aktuelt med leie hos meg. Her kan du også spesifisere sted, antall soverom, hvor mye du ønsker å betale i uken / måneden og hva slags bolig du ser etter (hus, leilighet). Her legger de forskjellige byårene ut sine annonser, men også privatpersoner kan legge ut leilighetene sine her. Der vil jeg advare dere med en gang; IKKE lei av privatperson! Det er veldig mange som prøver å lure studenter i England, så det tryggeste er å gå via et byrå. Jeg har gode erfaringer med både Winkworth og Roundtree, så de kan jeg anbefale.

rommet mitt og stuen i den gamle leiligheten.

Hvordan å gå frem

Etter altfor mange timer på nettet, finner man fort en håndfull leiligheter man er interessert i. Kanskje man vil vite litt mer om den, se flere bilder eller rett og slett si at man vil leie den! Den mest åpenbare måten for oss som sitter i Norge ville vært å sende en mail, men jeg vil absolutt anbefale dere å ringe. Det første året sendte jeg mail på sikkert 20 leiligheter, og fikk svar av èn. Med en gang pappa tok opp telefonen og ringte, fikk vi napp. Og mitt neste tips her, er å ha foreldre i ryggen. Byråer i England tar studenter svært useriøst, dessverre, så å ha et voksent menneske til å hjelpe seg er gull verdt. Pappa har tatt seg av det meste med byråene begge gangenene nå, noe som gjør at de tar oss mye mer seriøst og ikke "prøver seg" på noe lureri. Noe som dessverre er veldig vanlig, også blant seriøse byråer. De prøver å strekke grensene hos oss som ikke har like god greie på dette.

stuen i det nye huset.

Standard og pris

Nå kan jeg bare snakke for London, ingen andre steder i England, men det er utrolig dyrt å bo i London. Vi nordmenn har ofte litt høyere standarder enn hva britene har, og hvert fall vi har vært ganske kresne i jakten på leiligheter begge årene. Det er mye i England som har ufattelig dårlig standard, og dersom du krever det jeg vil kalle norsk standard må du regne med å betale litt ekstra for det. Når det er sagt, så må du regne med vegg-til-vegg tepper på gulvene, badekar-dusj og skinnsofa i en gyselig farge. Det finnes selvfølgelig unntak, men alle disse tingen er veldig vanlig i England ;-) Vær også forberedt på at de aller fleste leiligheter vil se noe styggere ut i virkeligheten enn på bildene, så jeg anbefaler deg å dra på visninger dersom du har mulighet. Jeg leide første leiligheten uten å gå på visning, og det gikk faktisk veldig bra det også, da.

Når det kommer til pris, så oppgis prisen gjerne i ukespris. Dette kan være litt forvirrende, for umiddelbart vil man da gange ukesprisen med fire for å få månedsprisen. Dette blir nemlig feil, og den smellen gikk vi på, så husleien ble dyrere enn vi trodde. Det du må gjøre for å finne månedsprisen, er å gange ukesprisen med 52 (antall uker i året) og deretter dele på 12 (antall måneder i året). Du må også regne med å måtte betale både vann, strøm, tv og internett i tillegg til husleien din.

Det er også lurt å ha i tankene at hus og leiligheter i England er generelt dårlig isolert, så om vinteren vil det kunne bli veldig kaldt. En leilighet som er høy under taket er superfint, men brrrr, så kaldt det blir om vinterent. Strøm er mye dyrere i England enn i Norge, så husk på dette!

spisestuebordet og kjøkkenet i det nye huset.

Betalinger

Når man skal leie en leilighet, må man være klar over at ting kan gå fort. Det gjelder å ha penger på konto, og som norsk leietaker må man regne med å måtte betale 6 måneders husleie på forskudd, i tillegg til depositum på 6 ukers husleie. Grunnen til at man må regne med å betale så mye på forskudd, er fordi det egentlig kreves at man har en engelsk garantist som kan stå ansvarlig dersom man ikke betaler husleien. Dette har jo åpenbart ikke norske studenter, så de løser det på den måten. Vi slapp faktisk unna med èn måned på forskudd på huset (pluss depositum) fordi vi viste frem brevet fra Lånekassen med hvor mye vi får i støtte. Så det går jo også an å gjøre!

rommet mitt i det nye huset.

Andre ting å ha i tankene

· Hvor langt er det til nærmeste tubestasjon? Det er gull verdt å ha kollektivtransporten nærme i en så stor by som London!
· Hvor langt unna er nærmeste matbutikk? Studenter har jo som oftes ikke bil, så når man skal handle mat blir det som regel å bære alle posene hjem.
· Hvor langt unna er universitetet? Jeg er utrolig glad for at jeg har maks 5 minutter gåvei til skolen, det er så deilig! Ellers anbefaler jeg alle som skal gå på Middlesex å finne et sted langs northern line (Colindale, Hendon, Brent Cross, Hampstead, Chalk Farm eller Camden).
· Høres det for godt ut til å være sant? Da er det mest sannsynlig det også!
· Vær kritisk, still spørsmål og krev mye av meglerne.
· Be om å få lese kontrakten før du betaler noe som helst og binder deg til leiligheten på noen som helst måte.
· Dobbeltsjekk at leiligheten er møblert (det er ikke vits i å leie umøblert som student) og be om en oversikt over akkurat hvilke møbler som følger med slik at du ikke får en overraskelse når du kommer frem og må kjøpe både bord, stoler og klesskap (for eksempel).
· En møblert leilighet har som oftest seng, klesskap, sofa, spisestuebord med stoler og kanskje et lite bord ved sofaen. I tillegg til hvitevarer, selvfølgelig. Alt av tallerkner, til puter, til sengetøy til håndkler må man stille med selv, så vi har kjøpt utrolig mye møbler og annet nødvendig til leiligheten vår selv om den var møblert.

badet mitt i det nye huset.

Lurer du på noe mer? Ikke nøl med å stille spørsmål i kommentarfeltet, så svarer jeg der!

Liker

Kommentarer